A hungarikum baromfihús-termelés genetikai alapjainak, tartási feltételeinek és a termékellenőrzés átfogó magyar rendszerének kidolgozását tervezzük. Programunk legfőbb célja e termékek termelési feltételeinek, ezen belül a régi magyar baromfifajták mint genetikai alapok, a természetes vagy ökológiai típusú tartásmód és az ellenőrzés egységes rendszer szerinti meghatározása a fontosabb baromfihús-termékcsoportokra. A rendszer működtetése során az Európai Unióban is elfogadható, ugyanakkor tipikusan magyar, hungarikum baromfitermékek kerülhetnek piacra. A termelés a régi magyar baromfifajták, a tenyésztési hagyományok és mindezek környezeteként a vidéki családi gazdaságok megőrzése és fejlesztése egyaránt meghatározó szempont. A termékek piacképessé tétele érdekében további minőségfokozó lehetőséget jelent az ökológiai előírások szerinti termelés fejlesztése. A program további célja egy olyan gazdálkodási egység kialakítása, amely a nagy gazdasági jelentősséggel bíró organikus kertészeti termékek
előállítása mellett a baromfifélék tartását beépíti a termelési rendszerbe. Ez a termelési egység a hazánkban még ritka ökológiai vegyes gazdaságot modellezi.
Az intenzív baromfitenyésztés fejlődésével a hazai baromfinemesítés fokozatosan elsorvadt, a régi fajták megőrzése pedig az OMMI felügyeletével működő génbanki tenyészetek feladatává vált. Az intenzív termelési módok elterjedése a régi baromfifajták fennmaradását ma már a többi haszonállatfajnál jobban veszélyezteti. A génmegőrzés, génvédelem csak akkor lehet sikeres, ha a jelen körülmények között megkeressük a régi fajták hasznosítási módját. Ennek érdekében a régi magyar tyúkfajták tenyésztői és tenyésztő szervezete részvételével létrehozott konzorcium egy pályázati projektjavaslatot készített melyben 4 feladatcsoportot jelöltünk meg: (1) a régi magyar baromfifajták jellemzése, és termelési tulajdonságaik részletes meghatározása, (2) és (3) különböző fajtájú és korú állományoktól származó termékek – hús és tojás – minőségének vizsgálata, valamint a fajták tenyésztési feltételeinek tanulmányozása ökológiai típusú gazdálkodási környezetben. A vázolt K+F feladatok mindegyike a régi magyar
tyúkfajták hosszú távú génmegőrzését, védelmét célozza.
A projekt bemutatása A BAROMFI című szaklap nyomán A projekt ismertetéseA projekt 2006. évi eredményeinek összefoglalása
|